Prima pagină » LOCALE » Salvamont Neamț, acțiune în derulare [UPDATE]

Salvamont Neamț, acțiune în derulare [UPDATE]

Salvamontiștii nemțeni intervin la această oră în vedera acordării primului ajutor și evacuării din masivul Ceahlău, de la cabana Dochia, a unui turist cu probleme grave de sănătate. Din păcate este prea târziu pentru o intervenție aero și este foarte riscant, deoarece în zona de aterizare a elicopterului, rafalele de vânt ating aproximativ 70 -80 Km/h, spulberând zăpada. Intervin două echipe, una din Baza Dochia și echipa suport din Stațiunea Durău, iar timpul estimat de predare la Ambulanță este de 4.30 – 5 ore”, au precizat salvamontiștii nemțeni. Se preconizează că acțiunea de salvare să fie finalizată după ora 21.00.

UPDATE

La ora 23.00, pacientul a fost predat unui echipaj SMURD în stațiunea Durău.

Intervenția salvamontiștilor de noaptea trecuta a durat puțin peste șase ore. „Timp în care, trei echipe s-au coordonat perfect în condiții meteorologice dure. Victima suferise o criză acută în urma unei afecțiuni cornice. Probabil, mulți spun că nu ar fi trebuit să meargă pe munte și poate că din punct de vedere medical au dreptate. Privit din alte perspective, pasiunea și dragostea pentru munte este pentru unii mai presus de orice. În 2019 fusese la un pas de moarte în Rodna si a fost nevoie de evacuarea cu ajutorul elicopterului. Acum nu s-a putut. Era târziu și rafalele de vânt treceau de 80 km/h. Rar am văzut un om să-i fie atât de rău, să aibă asemenea dureri și să vomite de atâtea zeci de ori. Supraviețuirea lui pe transport era pentru noi un mare semn de întrebare, dar la fel de incert era să aşteptăm până dimineață, în speranța că va rezista și condițiile de mediu vor permite aterizarea unui elicopter.La ora 17.00, după ce s-a încercat cu puținele mijloace tehnice și medicaţia existentă la Baza Dochia, ameliorarea simptomelor acute. Am luat decizia evacuării printr-o operațiune terestră!”, a precizat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

Două echipe de la Baza Durău, una de la Dochia, trei autospeciale , oxigen , defibrilatoare, tehnică și echipamente de conservare a temperaturii corpului, ore de luptă cu vântul, cu zăpada și gheață, asta a însemnat acțiunea de salvarea de azi noapte. În jurul orei 23.00, pacientul a fost predat unui echipaj SMURD în stațiunea Durău.