”De ce să alegi profesia de polițist?”
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț, prin Serviciul Resurse Umane, efectuează recrutări în perioada 07.03.2022 – 27.03.2022, pentru concursul de admitere la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, respectiv, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, conform actelor normative în vigoare. De ce să alegi profesia de polițist? Iată câteva din gândurile elevilor aflați în practică la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț în perioada ianuarie-februarie.
”Întrebarea de ce vreau să fiu polițist mi-a răsunat de multe ori în minte, atât înainte, cât și după depunerea jurământului militar. Încă mă întreb care e motivul. Stabilitatea poate fi unul dintre ele, dar nu îl simt a fi cel mai relevant. Banii … se pot face mai mulți și în alte locuri, deci nici asta nu e, iar liniștea … sunt sigur că puteam alege un domeniu mai liniștit. Ce am văzut până acum m-a făcut să îmi dau seama că nu acestea sunt motivele care mă animează. Am întâlnit, în scurta mea experiență în poliție, oameni frumoși și dedicați care mi-au arătat că aceasta meserie este de fapt o vocație, că poți să aduci cetățenilor liniștea, că are cine să îi ajute, că munca ta contribuie la binele comun…. Simt că despre asta e vorba în poliție și nu este o meserie pentru toți. Totuși, e în regulă, deoarece noi, cei care suntem aici prezenți, prinși în ture obositoare sau misiuni, suntem garanții faptului că ajutorul vine. Suntem câini ciobănești într-o lume unde lupii vor să prindă oile … și ne vom face datoria”, a precizat Tiberiu, student în anul al II-lea.
Elena Luisa, studentă tot în anul al II-lea: ”Trăind într-o familie în care tatăl meu a fost criminalist, am putut să observ și să cunosc o parte din tainele meseriei încă de mică. Îmi sunt cunoscute momentele când tata era plecat la o intervenție exact când mi-aș fi dorit să-mi fie alături. Știu că Poliția presupune multă muncă și sacrificii, dar și bucuria de a-i ajuta pe cei din jurul meu, compensează. Astfel, am realizat că această meserie este exact ceea ce îmi doresc. Simt că pot să contribui la binele comunității, ajutând oamenii în situațiile dificile cu care se confruntă. Am văzut această bucurie atât la tata, cât și la alți mulți polițiști. Îmi doresc să fiu la fel de bună ca ei”.
George Cosmin coleg cu ceilalți doi studenți a explicat că ”dorința de a deveni polițist a fost una veche, însă decizia am luat-o aproape de finalul liceului. Și tatăl meu a fost polițist și astfel am învățat că a fi polițist este mai mult decât o meserie. De ce îmi doresc să devin polițist? … Aud foarte des această întrebare, fie de la prieteni și cunoscuți, fie de la rude, fie de la colegi . Mi-am pus chiar și eu această întrebare când m-am decis să mă înscriu la Academie. Uniforma, statutul, condițiile de lucru, programul, banii nu mai sunt un argument. Există meserii mai respectate, mai avantajoase, mai liniștite. Cum să le explic celor din jur că Poliția trebuie să o simți în inimă, că trebuie să o porți mereu înainte de uniformă și că trebuie să o respecți pentru ca și ea să îți ofere respect? …Nu știu cum să le explic, dar pot să le arăt… și pot să o fac zi de zi, până când nu mă vor mai întreba… vor înțelege”.
Pentru concursul de admitere sesiunea martie – mai 2022, au fost aprobate 1.340 de locuri la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, 300 de locuri la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca și 240 de locuri la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea. Înscrierea candidaților se realizează în perioada 07-18.03.2022, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, exclusiv în format electronic la adresa de email resurseumane@nt.politiaromana.ro.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pot fi consultate pe site-ul instituției, respectiv https://nt.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-institu-ii-nv-m-nt/anunt-admitere-martie-mai-invatamant-postliceal. Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate examinarea psihologică, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor teoretice, iar la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs, după parcurgerea etapelor amintite. Data limită până la care candidaţii vor depune la dosarul de recrutare documentele necesare pentru finalizarea acestuia, este 27 martie 2022, orele 16:00. Relaţii suplimentare se pot obţine zilnic între orele 08:00 – 16:00 la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamț – Serviciul Resurse Umane sau la telefon 0233-207000, interior 20113.