Prima pagină » LOCALE » Concert coral „Camena“ și „Cântec Sfânt“, la Biblioteca Județeană

Concert coral „Camena“ și „Cântec Sfânt“, la Biblioteca Județeană

Comunicat de presă – 13.04.2022

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește un concert coral dedicat Sărbătorilor Pascale, vineri, 15 aprilie, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola. Vor cânta Corala „Camena“, dirijor, prof. Elena Amariei, și Corul bărbătesc „Cântec Sfânt“ al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ (Gară), dirijor, prof. Cătălin Brahonschi. Invitatul manifestării este părintele protopop Valentin Tofan, de la Protopopiatul Piatra-Neamț.

 

Corala „Camena“

Corala „Camena“ este un grup coral misionar ce a luat ființă în data de 21 decembrie 2014 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, conducerea Coralei fiind încredințată doamnei preotese profesor Alexandra Costin.

Corala este constituită din doamne preotese din Protopopiatul Piatra-Neamț și este sprijinită permanent în activitatea sa de părintele protopop Valentin Tofan.

Prima Sfântă Liturghie la care Corala „Camena“ a dat răspunsurile a fost săvârșită în data de 21 mai 2015, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Piatra-Neamț, fiind urmată de Sfânta Liturghie arhierească, ce a avut loc în data de 2 iunie 2015, în Biserica Sfintei Mănăstiri Durău, aceasta fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Conducerea Coralei a fost preluată de Elena Amariei în data de 20 iulie 2016, zi în care Corala a dat răspunsurile Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Spiridon“ din parohia Tașca. Elena Amariei este absolventă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț.

Numele Coralei a fost preluat după o veche denumire slavonă a orașului Piatra-Neamț, Kamena (în traducere Piatră), orașul apărând menționat pentru prima dată într-o cronică rusească din secolul al XIV-lea.

Activitatea grupului coral constă în răspunsurile date la Sfânta Liturghie, cu ocazia slujbelor de sfințire sau de hram, participarea la evenimente culturale, precum concerte de colinde, lansări de carte, conferințe, sărbători tematice locale și acte de binefacere față de cei aflați în nevoi și suferință.

 

Corul bărbătesc „Cântec Sfânt“

Corul bărbătesc „Cântec Sfânt“ a luat ființă la strana Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din Piatra-Neamț, în anul 2003, din binecuvântarea și purtarea de grijă a Părintelui Paroh Gheorghe Mocanu, sub a cărei duhovnicești oblăduiri se află și în prezent.

Dirijorul și coordonatorul acestui cor este Cătălin Brahonschi, absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț. În rândul membrilor acestui cor se găsesc domni iubitori de muzică și de slujbă bisericească, unii dintre ei, absolvenți de studii muzicale sau teologice.

Repertoriul acestui grup coral este unul foarte divers, de la cântările liturgice, interpretate atât coral, cât și psaltic, până la cântări patriotice și folclorice acompaniate.

Corul are un portofoliu bogat de evenimente muzicale realizate, fiind prezent pe majoritatea scenelor din județ și din vecinătate.