Prima pagină » LOCALE » Prezentarea coroanei Reginei Maria

Prezentarea coroanei Reginei Maria

Comunicat de presă – 06.05.2022

Cu ocazia aniversării centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Complexul Muzeal Național Neamț organizează o expoziție eveniment prin prezentarea coroanei Reginei Maria, capodoperă a artei metalului prețios european din secolului al XX-lea, aflată în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, care va putea fi vizitată până la data de 12 iunie a.c., în intervalul orar 10.00-18.00.

După Încoronare și serbările care au urmat la București pe 16-17 octombrie 1922, coroana a fost dusă la Castelul Peleș, unde s-a păstrat până în anul 1970. Creație de excepție a tezaurului patrimoniului cultural national, coroana a fost expusă o singură dată în acest interval de timp, la Ateneul Român, în 1938, cu ocazia vernisării Marii Fresce a istoriei naționale. Din anul 1972 se află în sala Tezaur a Muzeului Național de Istorie a României.

Și după căderea regimul totalitar comunist, insolita coroană a rămas în cea mai mare parte a timpului în fostul Palat al Poștelor de pe Calea Victoriei, importanța sa artistică și istorică nepermițând o circulație intensă a acestui excepțional bun cultural.

Asistăm astfel la ocazia unică de a admira în Sala Tezaur a Muzeului de Artă Piatra-Neamț superba coroană a suveranei României Întregite, cea mai fascinantă și iubită membră a familiei regale. În completare, prin intermediul unor panouri foto-documentare, vizitatorii vor afla istoricul acestui prețios însemn al regalității.

Regina Maria nu și-a dorit „ceva modern, cum ar putea avea oricare altă Regină”, ci o coroană care să fie „pe de-a întregul medievală”. Astfel, misiunea pictorului Costin Petrescu și a casei de bijuterii pariziene Falize, realizatorii coroanei, a fost una cât se poate de dificilă. Literatura străină, dar și cea românească acreditează ideea că în realizarea modelului coroanei reginei Maria, Costin Petrescu s-a inspirat din reprezentarea coroanei purtate de Milița Despina, soția lui Neagoe Basarab, de pe fresca bisericii mănăstirii Curtea de Argeș. Indiferent de sursa de inspirație, Costin Petrescu „a reușit să creeze o coroană originală, la al cărei proiect cu siguranță a colaborat cu însăși Regina”.

Prin acest excepțional obiect ceremonial, ce subliniază ideea de putere și iluminare, Regina Maria ni se relevă ca Regina-Artistă, dar mai ales ca Regina Tuturor Românilor (calitatea de suverană a României Mari fiind dobândită cu mari sacrificii personale, prin participarea la efortul de război, ca soră de caritate, dar și prin obținerea suportului Marilor Puteri, grație turneului său diplomatic din primăvara anului 1919 la Conferința de Pace de la Paris).

Vernisajul expoziției va avea loc la data de 10 mai 2022, ora 16.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în prezența directorului general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.