Prima pagină » LOCALE » Cât au costat rachetele lansate de ruși în Ucraina

Cât au costat rachetele lansate de ruși în Ucraina

Costul total al rachetelor trase în Ucraina, de către armata rusă, până la această dată ajunge la 7,5 miliarde de dolari, conform celor de la Forbes.

Aceștia au calculat că Rusia a lansat 235 de rachete Kalibr în Ucraina. Conform Ministerului Apărării din Ucraina, pe 24 martie, raportul lor este următorul: 62% dintre rachete au fost Iskander, 30% au fost rachete de clasa X, iar 8% au fost Tochka-U.

Spre exemplu o rachetă Kalibr costă aproximativ 1,2 milioane de dolari. Kalibr este corespondentul rusesc al rachetelor americane Tomahawk și au o greutate de aproximativ 2,5 tone, cu o lungime de aproape 9 m. Acest tip de muniție poate fi lansat de pe nave de suprafață sau submarine și sunt considerate „de croazieră”, adică permite zborul de durată utilizând o aripă pentru portanță și de obicei un sistem de propulsie cu reacție.

Ivan Zhdanov, un opozant vehement al regimului Putin și fost director al Fundației Anticorupție (FBK), organizație înființată de mai cunoscutul Alexei Nalany spunea într-un interviu acordat site-ului de știri The Guardian că armata Rusiei a lansat 5 rachete Kalibr înspre orașul Liov, iar una din acestea a lovit și distrus o vulcanizare, în condițiile în care aceste instrumente de lupta pot fi controlate și teleghidate pentru o mare precizie.

Din păcate cifrele care reprezintă cheltuieli pentru acest război stupid nu sunt și nu vor putea fi niciodată mai mari decât valorează viețile pierdute.