Prima pagină » LOCALE » Recital al sopranei Evelina Maria Barcan și al invitaților săi, la Biblioteca Județeană

Recital al sopranei Evelina Maria Barcan și al invitaților săi, la Biblioteca Județeană

Comunicat de presă – 27.05.2021

 Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează, în parteneriat cu Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, un recital de canto clasic al elevei Evelina Maria Barcan, clasa a XII-a, alături de prietenii și invitații săi, marți, 31 mai 2022, începând cu ora 17.00, în Sala Cupola.

Evelina Maria Barcan și-a început studiile muzicale în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț la clasa de canto clasic a doamnei profesoare Narcisa Elena Pavel. Provine dintr-o familie care a susținut-o de fiecare dată în toate activitățile artistice. A moștenit talentul de la tatăl ei, iar Evelina spunea „mi-am dat seama că tatăl meu are o voce impostată natural, lucru pe care cred că l-am moștenit și eu“.

O voce caldă, melodioasă care începea să descopere arta interpretativă și tainele tehnici vocale din canto clasic, alături de rolurile personajelor din cadrul ariilor propuse în studiu la clasă.

Cu timpul, Evelina devine o prezență nelipsită din cadrul tuturor manifestărilor artistice propuse în cadrul liceului. Participă la numeroase concursuri unde este apreciată pentru munca sa și pentru repertoriul interpretat.

Vocea devine puternică, timbrată, cu un ambitus vocal egal susținut în registrul grav, dar și acut, cu o culoare aparte, care reușește să transmită mesajul din ariile de operă și lieduri.

În palmaresul Evelinei Barcan se numără doar în anul acesta, 2022, câteva premii importante, printre care: Premiul I de Excelență la Concursul Național „Primăvara Artelor“, ediția XXIII, Bacău, Premiul I la Concursul de Canto, teorie și istoria muzicii „Nicolae Brânzeu“, ediția a VI-a, Arad, Premiul I și Finalist la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu“, ediția a XXX-a, Piatra-Neamț. Cel mai important premiu este cel de la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii teoretice Muzicale pentru clasele IX-XII, care s-a desfășurat, în perioada 20-23 aprilie 2022, la Timișoara, unde Evelina a obținut Premiul I.

Recitalul de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț aduce în fața auditoriului momente muzicale realizate de Evelina Barcan alături de prietenii ei și invitații acesteia de la clasele de instrument din liceu, precum și colegii de la clasa de canto clasic. Printre invitați îi amintim pe Ștefan Stativă și Rareș Trufea, elevii de clasa a XII-a a liceului, care vor interpreta împreună cu Evelina un terțet muzical, pian, saxofon și voce pe minunatele acorduri ale liedului „Elegie“ compus de J. Massenet.

Împreună cu Miruna Vatamanu, elevă în clasa a XII-a la secția Canto tradițional, prietena cea mai bună a Evelinei, vor interpreta un duet muzical, o întrepătrundere între muzica tradițională și impostația de canto clasic.

Alessandra Vamanu, clasa a XI-a, Elvis Gabriel Adămoae, clasa a XI-a , Flaviana Lica, clasa a X-a, colegi ai Evelinei de la clasa de canto clasic, vor interpreta arii și lieduri. Și aceștia promit, la rândul lor, o dezvoltare armonioasă în arta bel-cantoului.

Momentul surpriză vine din partea elevilor Carla Botez Boroianu – chitară clasică, clasa a XI-a, Tudor Bălău – saxofon, Corina Turcu – flaut, clasa a VIII-a, și Sabina Melinte – flaut, clasa a VIII-a, care vor interpreta lucrări minunate din repertoriul muzicii de cameră. Momentul este coordonat de prof. Lucreția Stroici.

Invitatul special al Evelinei, alături de care a evoluat în toate prestațiile sale artistice, cel care a fost nelipsit din cadrul tuturor repetițiilor, cu o interpretare pianistică remarcată de toate juriile concursurilor la care au participat, este, desigur, domnul profesor corepetitor Adrian Stroci.

Profesorii coordonatori ai acestui recital sunt Narcisa Elena Pavel, Lucreția Stroici, Mihaela Mancaș, Irina Horghidan, Iulian Stoica, Adrian Stroici, Leonid Ciobanu.