Prima pagină » LOCALE » Norii radioactivi și isteria pastilelor de iodură de potasiu

Norii radioactivi și isteria pastilelor de iodură de potasiu

Războiul din Ucraina și pericolul unui accident nuclear la una din numeroasele centrale nucleare de pe teritoriul țării vecine, dar și posibilitatea unui atac armat cu bombe nucleare din partea rușilor a creat o întreagă isterie în Europa, legată de necesarul de iodura de potasiu pentru populație. România a luat măsuri preventive în acest sens comandând în luna martie a acestui an un număr de 30 milioane pastile către producătorul român Antibiotice Iași SA.

Acest medicament se fabrică doar la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

„Producţia iodurii de potasiu de către Antibiotice Iaşi a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi a continuat fără întrerupere până la dată de 20 martie când a fost finalizată fabricăţia tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situaţii speciale.” anunța în a doua jumătate a lunii martie 2022 Antibiotice Iași. Valoarea comenzii este de 6 milioane euro.

Chiar zilele acestea a fost atacată centrala nucleară de la Zaporojie – Ucraina, pe care Rusia acum o folosește ca scut, în încercarea de a opri furnizarea de electricitate pentru populație.
Zaporojie este la 747 de kilometri de Tulcea. Norul radioactiv poate ajunge și în țară noastră antrenat de curenții de aer, dar acest lucru nu reprezintă o certitudine si nici nu se stie în ce măsură ar afecta populația din România.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică și se administrează conform prospectului care însoțește medicamentul și la sfatul medicului de familie.

Ministrul Sănătații, Alexandru Rafila declara aseară pe un post central de televiziune că pastilele de iodura de potasiu vor fi distribuite prin intermediul a 2500 de farmacii către populația cu vârstă de până la 40 ani, pe bază de rețetă obținută de la medicul de familie. Rafila a mai precizat că pastilele sunt gratuite și că nu există suspiciuni de fraudă la acest nivel, acestea având și un preț derizoriu de circa 1 leu/pastilă.

În cazul adulţilor cu vârsta peste 40 de ani nu este recomandabilă administrarea de Iodurã de Potasiu, riscul de a dezvoltă cancer tiroidian fiind redus la această categorie de vârstă iar riscul de reacţîi adverse este mult mai mare. Excepţie fac situaţiile ȋn care autorităţile anunță un nivel ridicat de expunere (suficient de mare pentru a distruge tiroidă) sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere posibil mare la radiaţii.

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945 (comemorată astăzi, 9 august 2022), cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.

Pentru o mai bună informare despre modul cum se administrează iodura de potasiu citiți materiale de mai jos:

Iodura de potasiu și urgența nucleară

Prospect iodura de potasiu